Viata la casa VS viata la bloc | Avantaje si Dezavantaje

Atat viata la casa cat si viata la bloc are partile ei frumoase. Fiecare model de locuinta poate fi una care sa te multumeasca pe deplin sau dimpotriva sa iti doresti sa faci schimbul intre ele. Aici, bineinteles, parerile sunt impartite. Inainte de alege una dintre aceste doua optiuni cel mai bine este sa te gandesti foarte bine atat la avantajele cat si la dezavantajele pe care acestea ti le ofera.

          Viata la bloc

         Avantaje:

Viata la bloc poate fi foarte frumoasa daca nimeresti o zona buna. O zona in care sa ai mijloace de transport in comun aproape (stim cu totii cat de important este sa ai o gura de metrou sau o statie de autobuz in apropiere). Daca mai ai si un magazin nonstop este si mai bine. Pe langa aceste aspecte, partea buna este ca locuind la bloc iti poate aduce avantajul de a ajunge intr-un timp mult mai scurt la munca, de a nu depinde de masina deoarece poti alege transportul in comun si faptul ca esti mereu conectat cu lumea ( asta in cazul in ca esti o persoana la fel ca mine careia ii place agitatia ). Sa nu mai vorbim de serviciul de ambulanta care dupa ce ca abia ajunge la un pacient care se afla in oras, iti imaginezi ca ii va fi mult mai greu sa ajunga la periferia orasului sau mai departe de acesta ( si asta doar din cauza sistemului, dar asta este un alt subiect pe care nu vreau sa il dezvolt aici ). Un alt avantaj este si cel al costurilor de intretinere mai mici fata de cele ale unei case.

           Dezavantaje:

Linistea este, cred, cel mai mare dezavantaj al vietii la bloc. Daca esti o persoana careia ii place foarte mult linistea atunci iti va fi greu sa ai parte de astfel de momente la bloc. Stim cu totii cum se trezeste vecinul de deasupra la 8 dimineata sa dea gauri in pereti cu bormasina sau cum se intampla sa auzi de afara, pornind dintr-o data, urlete ( din pacate exista si astfel de oameni si aici ma refer la cei care obisnuiesc sa aibe un comportament de mahala ) asta daca ai ghinionul sa locuiesti intr-o astfel de zona. Un alt dezavantaj este spatiul care bineinteles ca nu este atat de mare ca cel al unei case. Din punctul meu de vedere acestea doua sunt dezavantajele vietii la bloc: linistea si lipsa de spatiu.

                Viata la casa

               Avantaje:

Daca esti o persoana linistita cu un nivel de trai decent ( spun un nivel de trai decent deoarece o casa in oras este destul de scumpa iar eu aici ma refer la casele care sunt pozitionate la periferia oraselor sau chiar inafara lor) atunci viata la casa iti va placea pentru ca acest mod de trai iti va asigura linistea de care ai tu nevoie. De asemenea nu vei duce lipsa nici de spatiu sau de un loc cu verdeata. Cei care locuiesc la bloc vor trebui sa dea o fuga pana in parc pentru a beneficia de acest aspect.  Intimitatea ta poate fi mult mai mare locuind la casa, dar si libertatea de miscare. Viata la casa iti poate oferi o multime de lucuri pe care viata la bloc nu ti le poate da, spre exemplu, la bloc nu poti face un gratar insa in curtea casei tale va fi unul pe cinste.

               Dezavantaje:

Unul dintre cele mai mari dezavantaje este distanta care poate exista pana la locul de munca. Spun asta pentru ca, de obicei, casele sunt pozitionate la periferia sau chiar inafara oraselor iar asta iti va mari timpul in care vei ajunge la locul de munca. Deseori depinzi de masina deoarece, desi poate ca exista transport in comun, acesta poate nu are un orar care sa se potriveasca cu cel al locului tau de munca si atunci pentru tine este complet inutil. Daca ai in apropiere un magazin atunci te poti considera norocos, insa de multe nu se intampla asa. Gandeste-te cum ar fi sa ai nevoie urgent de un produs pe timp de noapte si primul magazin deschis non-stop sa fie la 10 km distanta? Nu prea placut. Bineinteles ca unii poate vor spune ca sunt atatia oameni care traiesc asa de ani de zile si s-au obisnuit, insa eu nu as vrea sa am astfel de dezavantaje. Asa cum am mai spus, mie imi place aglomeratia 🙂 . Costurile de intretinere ale unei case sunt si ele considerate a fi un avantaj deoarece acestea sunt intotdeauna mai mari fata de cele de la bloc. Insa daca esti o persoana careia ii place linistea atat de mult poti face abstractie de aceste dezavantaje, sau sa iti achizionezi o casa in oras ( ceea ce este putin mai greu din punct de vedre financiar ).

               Ideea de baza este ca atunci cand te hotarasti ce fel de locuinta sa iti alegi trebuie sa tii cont, in primul rand, de preferintele tale si apoi de avantajele si dezavantajele pe care fiecare dintre ele ti le ofera. Eu una as prefera viata la casa dar in centrul orasului :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *