Amenajari exterioare, Termosisteme si avantajele izolarii casei

Termosistemele sunt un factor important deoarece influenteaza factura la intretinere pe timp de iarna si in plus asigura confortul de care avem nevoie. Izolarea casei se poate face prin diferite metode si fiecare metoda are atat avantaje cat si dezavantaje, insa per total avantajele sunt cele care primeaza si de aceea este bine ca atunci cand ne construim o casa sa avem in vedere izolarea ei. Izolarea casei se poate face si in cazul in care casa este veche si dorim sa ii aducem cateva imbunatatiri.

      Echipele care se ocupa de amenajari exterioare si interioare sunt cele care va pot indruma cel mai bine cu privire la materialele pe care sa le folositi pentru izolare. Trebuie sa stiti ca izolarea casei sau a apartamentului, dupa caz, se poate face atat la interior cat si la exterior.

     Metodele prin case se poate face o izolare corecta a casei sunt urmatoarele: polistiren, rigips, spuma poliuretanica, vata bazaltica si vata de sticla. Pe langa aceste metode mai exista si metode noi, ecologice cum ar fi lana, canepa si celuloza. Specialistii spun ca aceste metode de izolare a casei au un randament bun insa cele mai cautate solutii pentru izolatie sunt cele cu rigips si cele cu polistiren.

          Izolarea casei cu polistiren

         In categoria amenajari interioare si exterioare la capitolul termosisteme gasim izolarea casei cu polistiren de doua feluri: polistiren extrudat si polistiren expandat.

Trebuie sa stim ca polistirenul extrudat este mult avantajos decat cel expandat deoarece aceste are o rezistenta mai mare la socuri si o permeabilitate mult mai scazuta. Grosimea polistirenului folosit pentru o buna izolare a casei este diferita in functie de locul in care acesta este aplicat. Este bine de stiut ca cu cat este mai gros, cu atat asigura o izolare mai buna, asadar sfatul nostru este ca atunci cand luati decizia de a va izola casa cel mai bine ar fi sa nu faceti economie la acest capitol deoarece izolarea casei va va scadea semnificativ factura la caldura pe timp de iarna si va asigura mentinerea unei temperaturi constante.

             Izolarea casei cu polistiren este un pas destul de usor de executat si in plus are si costuri de manopera destul de avantajoase. Polistirenul asigura o izolare foarte buna a casei fara a o incarca semnificativ, iar in cazul izolarii la interior cu polistiren nu se pierde foarte mult din spatiul incaperii. Polistirenul este folosit si pentru izolarea caselor din zonele cu o umiditate crescuta deoarece acesta da un randament foarte bun in conditii de umiditate ridicata, nu se dilata, nu se contracta si nici nu putrezeste. Un alt avantaj foarte important al izolarii cu polistiren este acela ca nu dezvolta ciuperci si nici nu este atacat de daunatori.

       Aplicarea de termosisteme cu polistiren pentru izolarea casei la exterior sau interior are si dezavantajul de a nu corecta inclinarile peretilor sau eventualele imperfectiuni ale acestora asadar daca va ganditi ca va veti indrepta peretii odata cu izolarea casei, gresiti. In cazul in care va confruntati cu astfel de probleme cel mai bine ar fi sa le rezolvati inainte la a recurge la aplicarea de termosistem pentru izolarea casei dumneavoastra.

   Termosistem pentru izolarea casei cu rigips si vata minerala sau bazaltica

Rigipsul sau gips-cartonul se foloseste in izolarea casei sau apartamentului la interior impreuna cu vata minerala sau bazaltica, aceasta fiind obtinuta dintr-o roca numita bazalt, nu incurajeaza formarea condensului si mucegaiului si nu este combustibila. Rigipsul se fixeaza pe profile de metal speciale iar spatiul gol din spatele acestuia se umple cu vata minerala care poate fi de dimensiuni diferite, in general intre 50 mm si 100 mm. Acesta are avantajul de a corecta defectele peretilor (inclinari, denivelari etc.) si de a mentine o temperatura constanta in interiorul camerei. Cu cat grosimea vatei bazaltice este mai mare, cu atat asigura o izolare mai buna. Este bine de stiut ca vata bazaltica asigura o buna izolare atat termica cat si fonica. Operatiunea de izolare termica si fonica cu rigips (sau gips-carton, asa cum i se mai spune) este una destul de rapida si eficienta, costul este unul redus si in plus, rigipsul se poate folosi si pentru compartimentarea incaperilor, asadar daca va doriti o altfel de compartimentare a locuintei, puteti apela la rigips. Dezavantajul este ca, folosind izolarea cu rigips se pierde mai mult din spatiul incaperii fata de izolarea cu polistiren, insa odata cu rigipsul va veti corecta si defectele peretilor.

     Izolarea casei cu vata de sticla

O alta metoda de izolare a casei este cea cu vata de sticla si rigips, folosita exclusiv pentru interior. Vata de sticla este formata din 80- 95%  sticla si restul nisip de cuart. Aceasta operatiune se executa la fel ca si in cazul izolarii cu vata minerala, insa are avantajele ca nu este ignifuga, nu intretine focul si nici nu il propaga. Izolarea casei la interior cu vata de sticla este o solutie excelenta daca spatiul va permite deoarece acesta izoleaza perfect termic si fonic, nu absoarbe apa iar in cazul in care se uda, acesta isi recapata proprietatile dupa uscare.

    Singurul dezavantaj pe care il poate avea izolarea cu vata de sticla este faptul ca are o rezistenta mica la compresiune ceea ce poate duce la pierderea planeitatii in cazul unui soc mecanic.

    Izolarea casei- Termosistem din spuma poliuretanica

Avantajele izolarii cu spuma poliuretanica sunt urmatoarele:

  • este considerata cea mai buna metoda de izolare termica
  • durata de viata este cu mult mai mare decat in cazul oricarei alte metode de izolatie, rezistand zeci de ani fara reparatii daca este aplicata corect
  • se poate aplica pe orice tip de suprafata, indiferent de inclinarea acesteia
  • nu necesita adezivi speciali sau sisteme de prindere specifice
  • nu permite aerului sa intre
  • se muleaza perfect pe suprafata pe care este aplicata
  • are rol de protectie a structurii iar in cazul constructiilor din lemn asigura o intarire semnificativa fara sa incarce structura de rezistenta

Daca v-a fost util acest articol va rugam sa il distribuiti pentru a-i ajuta si pe altii.

Nu uitati ca echipa AZC Construct va pune la dispozitie servicii complete de amenajari exterioare si interioare, inclusiv izolatii termice prin diferite metode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *