sarmale cu carnati

Sarmalele sunt nelipsite de mesele oamenilor in seara de Craciun. Exista zeci, poate sute de retete de sarmale dar astazi vreau sa vorbim putin despre o reteta traditionala de sarmale cu carnati. Aceasta reteta am furat-o de la bunica. Doamne si ce sarmale bune mai facea!

Imi amintesc si acum ce nerabdatori eram sa vina seara de Craciun. Masa era incarcata cu fel si fel de bunatati iar in cuptor statea calda o oala de lut plina de sarmale cu carnati. Bineinteles ca bunica facea sarmale pe tot parcursul anului dar parca in seara de Ajun erau mult mai gustoase. Poate de vina era si atmosfera de sarbatoare, faptul ca se aduna toata familia in jurul mesei si parca abia asteptai sa gusti din sarmalele bunicii.

Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru aceasta reteta de sarmale cu carnati:

  • 2-3 verze murate
  • 1 kg de carne tocata amestec porc cu vita
  • 200 de grame de orez
  • 5 cepe mari (bunica folosea multa ceapa)
  •  bulion de casa (este cel mai bun dar daca nu aveti puteti folosi si bulion din comert)
  •  boia picanta
  • foi de dafin
  • cimbru
  • carnati afumati
  • sare si piper
 




Cum se prepara sarmalele cu carnati:

In primul rand desfaceti varza si alegeti cele mai bune foi pentru sarmale. Apoi, intr-o tigaie caliti bine ceapa. Dupa ce s-a calit ceapa adaugati orezul si putina boia picanta. Amestecati bine si adaugati putin cimbru. Daca aveti cimbru din gradina sau din piata este foarte bine. Cel din magazin nu pare sa aibe aceeasi aroma.

Dupa ce s-au calit bine opriti focul si adaugati carnea tocata si bulion. Unele gospodine calesc si carnea tocata dar imi aduc aminte ca bunica nu o calea. Adauga sare, piper si cimbru dupa gustul tau. Amesteca-le bine si incepe sa infasori sarmalele.

Poti face sarmale mai mici sau mai mari dupa preferinte. Bunica le facea mai mari (asa se fac la noi in Ardeal). Dupa ce ai interminat de infasurat sarmalele apuca-te sa le asezi in oala.

Foloseste oala de lut pentru reteta de sarmale cu carnati

Daca ai o oala de lut este perfect, daca nu si o oala normala este buna. Se stie faptul ca cele mai bune sarmale ies in vasul de lut.

Aseaza un pat de varza murata tocata dupa care incepe sa le asezi frumos. Cate un rand de sarmale printre care asezi si cateva bucati de carnati apoi un strat de varza. Apoi iar un strat de sarmale cu bucati de carnati si tot asa pana se umple oala. Ai grija ca printre ele sa mai pui si bulion, cimbru, foi de dafin, sare si piper.

Dupa ce ai terminat de asezat baga-le la cuptor. Trebuie sa fiarba de la  5 ore in sus la foc mic. Cu cat fierb mai mult cu atat sunt mai gustoase, acesta este  secretul. Eu le las toata ziua la fiert la foc domol. Si ies nemaipomenit de bune 🙂

Se pot servi cu mamaliga sau paine, dupa preferinte.

Aceasta este o reteta traditionala de sarmale cu carnati invatata de la bunica mea. Exista fel si fel de retete de sarmale si fiecare gospodina are reteta ei. Eu sunt foarte multumita de reteta bunicii si o fac ori de cate ori am ocazia.

As fi foarte incantata daca in comentariu ai scrie si tu secretul tau pentru sarmale gustoase 🙂

Citeste si:
 
loading…


Daca ti-a placut acest articol, te rugam sa ne ajuti cu o distribuire. Multumim

Leave a comment

Continuand sa navigati pe acest site, va dati acordul pentru folosirea cookie-urilor dvs. Mai multe informatii

Setarile de cookie-uri pe acest website sunt facute pentru "a permite cookie-urile", astfel incercam sa va oferim cea mai buna experienta de navigare posibila. Daca continuati sa folositi website-ul fara a va schimba setarile de cookie-uri, sau daca dati click pe "Accept", va dati consimtamantul pentru folosirea cookie-urilor de catre site-ul nostru .

Inchide